Zebra Zazi

Zebra Zazi

- Kategórie: Rozprávky

Kde bolo, tam bolo, bolo raz jedno zebriatko, ktoré volali Zazi. Zazi bolo veľmi milé a tiché zebriatko, aj preto malo množstvo priateľov. Zo všetkých priateľov bol však jeho srdcu najbližší Borko. S Borkom trávil Zazi veľa času, často sa hrávali na ihrisku, pobehovali sem a tam, merali si sily v bicyklovaní alebo len tak posedávali na preliezačke a hodiny sa rozprávali. O čom? Napríklad o tom, kto v ten deň zakopne do reťaze psíka miestneho pána, ktorá je taká tenučká, že ju ledva vidieť. Alebo uzatvárali stávky, na koľko kopov preletí lopta cez plot futbalového ihriska. Nezriedka pozorovali hrady, ktoré vyrastali z piesku na pieskovisku pričom mudrovali, o koľko väčší, krajší a pevnejší by bol ten ich. Samozrejme, väčšinu času rozprával Borko, pretože Zazi bol mimoriadne tichým zebriatkom.

 

Jedného dňa sa Zazi a Borko vybrali na prechádzku. Najprv obišli detské ihrisko, potom sa len tak prešmykli pomedzi šmýkačky, a pretože Borko práve niečo vehementne vysvetľoval, ani si nevšimli, že sa popri domoch dostali až k širokej ceste, po ktorej sa každý deň premávalo množstvo áut. Práve preto mali Zazi a Borko od mamičiek zakázané chodiť tým smerom a keďže obaja boli veľmi poslušní, nikdy sa o to ani len nepokúsili. Avšak tentokrát bol Borko tak ponorený do svojho monológu, že kamaráti si ani nevšimli a ocitli sa pri rušnej cesty.

 

Ako sa tak prechádzali, Zazi zrazu spozornel na hlasný pukavý zvuk za jeho chrbtom. Keď sa otočil, pochopil, že to len ďalšia lopta preletela plot futbalového ihriska a chystá sa práve ponad jeho hlavu dopadnúť na cestu. Ani chvíľu nezaváhal, cúvol pár krokov, aby loptu chytil, pričom celý čas ju pohľadom sledoval. Nemohol si preto všimnúť, že na dovtedy prázdnej ceste sa k nemu blížia autá, ktoré dostali na križovatke práve zelenú. Zazi s veľkým elánom cúval smerom k ceste, po ktorej sa nebezpečne približovali autá... Našťastie Borko si popri svojej neutíchajúcej reči všimol, že jeho priateľ sa práve rúti do veľmi nebezpečnej situácie.

 

Po prekonaní prvotného strachu skočil vedľa zebriatka a práve vo chvíli, keď už-už malo stúpiť na vozovku, ho schmatol za ruku a strhol späť na chodník. A spravil veľmi dobre! Jedno auto práve v danej chvíli prefrčalo závratnou rýchlosťou popri nich! Borko a Zazi sa pokúsili v prvých minútach pochopiť, čo sa vlastne stalo. Keď si Zazi uvedomil, že priateľ mu práve zachránil život, srdiečko mu zaliala nekonečná vďaka. Rozhodol sa, že celý svoj život zasvätí tomu, aby ochránil každého chlapčeka a každé dievčatko, ktoré by vo svojej nepozornosti vstúpilo na vozovku, pred nebezpečnou, život ohrozujúcou situáciou.

Odvtedy na každé rušné miesto maľuje zebry, aby vodiči vedeli, kadiaľ môžu prechádzať deti a deti vedeli, na ktorom mieste môžu bezpečne vstúpiť na vozovku. Zároveň všetkým škôlkarom porozpráva svoj vlastný príbeh a upozorní ich na to, že skôr, ako vstúpia na cestu, musia sa dôkladne poobzerať.  

Odteraz vždy, keď uvidíš na ceste zebru, spomeň si na príbeh Zaziho a jeho kamaráta, Borka!

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená!

Tags: Zebra Zazi