ANNA BECSER: LIŠIAČIK STRIEBRÚŠIK

ANNA BECSER: LIŠIAČIK STRIEBRÚŠIK

- Kategórie: Rozprávky

- „Hop, hop, ešte skok, listy stromov, šup nabok!“ hopkal lišiačik Striebrúšik cestou domov po žltých a červených listoch, ktoré práve padali z jesenných stromov.

 „DUP-DUP!“ volal zadupávajúc ako taký sloník listy v lese, ktorý sa práve pripravoval na zimu. „DUP-DUP!“ dupol na ďalšie listy. „DUP-DUP!“ zadupal ďalšie listy.

- „Mamička, prečo tie listy tak rýchlo opadávajú? Nebolí to stromy?“ kládol zvedavé otázky Striebrúšik, kým pozoroval listy, ktoré vo víre vetra pomaly klesali k zemi a s obdivom hľadel na stromy týčiace sa nad nimi. 

- „Striebrúšik, drobček. Stromy si na jeseň vyzliekajú farebné šatôčky vyrobené z lístia a vetrík im v tom usilovne pomáha. Z opadaných listov vzniká listovka, ktorá ako perinka hreje korene stromu a poskytuje úkryt drobným malým zvieratkám počas studenej zimy.“

- „Fíha, to znie veľmi zaujímavo! Stromy sú mimoriadne múdre, keď to takto robia!“ nadšene džavotal Striebrúšik.

- „Veru sú!“ súhlasila mamička s úsmevom.

Už sa stmievalo, keď Striebrúšik s mamičkou dorazili k svojej nore. Odupali piesok z labiek a zaliezli. Vo vnútri sa ocko Lyšiak hral s ostatnými súrodencami Striebrúšika. Poobede sa ešte naháňali a hrali schovávačku na lúke, v nore však už nepobehovali, len si gúľali loptičku a spievali riekanky.

Mamičku malé líštičky okamžite po návrate domov obklopili. Striebrúšik šťastným hopkaním a jemným hryzkaním chvosta pozdravil svojho ocka. Príchodom večera sa malé líšťatá unavili a huriavk v nore pomaly utíchol. Menšie líšťatá už podriemkavali a mamička Líštička im tíško spievala:

- „Lišiačiky, prišiel čas, zavrieť očká, nechať špás, každá mláčka počká vás, nové výzvy prídu zas.“

Striebrúšik takisto počúval uspávanku a myslel pritom na všetko, čo počas dňa prežil. Spomenul si na množstvo padajúcich listov a na všetky tie malé kaluže, do ktorých cestou domov skočil. Už sa tešil, ako na druhý deň predstaví svojim súrodencom hru lovenia listov, ktorá je oveľa zábavnejšia, keď ju hrajú viacerí. A možno túto hru naučí aj svojich kamarátov, a potom sa môžu zabávať naozaj všetci a celý les sa bude ozývať od DUPKANIA.

Mamička Líštička pristúpila k Striebrúšikovi, lebo videla, že ešte nespinká.

- „Striebrúšik, nevieš spinkať?“ spýtala sa a zároveň zakrývala lyšiačika paplónikom.

Striebrúšik sa zamyslel a prešiel labkami paplónik, aby ho zahladil.

- „Mamička!“ ozval sa napokon ospalým hláskom.

- „Prosím, Striebrúšik?“ šepkala mamička Líštička.

- „Ja som na niečo prišiel!“ štekol Striebrúšik.

Mamička Líštička labkou naznačila Striebrúšikovi, aby hovoril potichu.

- „Práve som prišiel na to, že DUPKAVOU hrou som vlastne pomohol stromom, lebo som zadupal ich listy na to miesto, kde popadali. Takto z nich vznikne listovka, ktorá bude hriať ich korene... Vlastne som ich zakryl tak ako ty mňa,“ šepkal Striebrúšik hrdo, potom jednu veľkú zívol a zaspinkal.

Aj ty sa rád/a hráš na jeseň v kope lístia?

Koľko farieb vieš vymenovať z farieb, ktoré na jeseň zdobia listy?

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená!

Tags: Rozpravka_LISIACIK_STRIEBRUSIK