AKÁ JE PRAVDA: ŽMOLKUJE SA BAVLNA?

AKÁ JE PRAVDA: ŽMOLKUJE SA BAVLNA?

- Kategórie: O našich produktoch

Na mamičkovských fórach sa objavila téma, že materiál Toddie spacáčikov sa žmolkuje. Niektoré mamičky nám túto skutočnosť rozhorčene vyčítali a žiadali zadosťučinenie, iné kvalitu spacích vakov obhajovali. Vzhľadom na vzniknutú polemiku sme usúdili, že bude najlepšie túto tému hlbšie rozobrať.

Skôr ako sa pustíme do samotnej témy, radi by sme vám vysvetlili, že značka Toddie sa zrodila z dobrej vôle a úprimnej snahy pomáhať a svoje produkty vyrába s prísnymi požiadavkami na maximálnu kvalitu a stopercentnou starostlivosťou. To samozrejme neznamená, že sa na produktoch nemôže vyskytnúť chybný šev alebo poškodený zips, veď „kto robí, robí aj chyby“, ale reklamácie kvality berieme od začiatku veľmi vážne, a robíme všetko preto, aby sme ich minimalizovali. Ak sa aj napriek najlepšej snahe nejaká chybička predsa len vyskytne, čo najskôr sa ju snažíme odstrániť a vzniknuté nepríjemnosti kompenzovať. Medzitým sa aj my sami učíme a na základe skúseností (už 10 rokov) neustále naše produkty vyvíjame a zdokonaľujeme.

Od počiatkov používame na výrobu vonkajšej strany našich spacáčikov bavlnu, v prípade letných a zateplených zimných spacích vakov je aj ich vnútorná vrstva vyrobená z bavlny. Naša voľba padla na 100% Jersey bavlnu, ktorá je hypoalergénna a nedráždi pokožku, čo je v prípade bábätiek a detí prvoradá požiadavka, navyše je tento materiál mäkučký, takže sa príjemne nosí aj v noci, okrem toho je vzdušný a antistatický, čo je takisto dôležité vzhľadom na to, že deti počas spánku často menia polohu.

Materiál za uplynulých desať rokov dostatočne preukázal, že naša voľba bola správna. Viac ako 60.000 objednávok je dostatočným dôkazom jeho kvality a pozitívnych vlastností. Málokto však vie, že ako každá látka, aj bavlna má svoje nevýhody. Medzi ne patrí väčšia krčivosť a náchylnosť na žmolkovanie v dôsledku fyzikálnych vplyvov. 

Inými slovami očakávať, že akýkoľvek bavlnený produkt bude bez žmolkov je rovnako protichodné, ako očakávať od psíka špeciálnej čistokrvnej rasy, že nebude štekať len preto, že bol drahý. Naša prvá prosba je preto smerovaná všetkým mamičkám, ktoré u nás nakupujú, aby sa pokúsili prijať fakt, že žmolkovanie je skutočne minimálny nedostatok bavlny, ktorý sa oplatí akceptovať výmenou za mnoho výhod, ktoré bavlna poskytuje počas nočného odpočinku našich najmenších.

Áno, žmolky sa môžu objaviť aj bez prania, v dôsledku trenia, ktorému je spacáčik počas nepokojnej noci a neustáleho prehadzovania sa vystavený. Na druhej strane, žmolkovanie môžeme pomocou niekoľkých šikovných praktík obmedziť. Pozrime sa na ne bližšie!

§ Perte na jemnom programe! Nižšie otáčky a kratší prací čas chráni odev pred nadmerným trením.

§ Spacáčik perte vyvrátene! Zabránite tak treniu vonkajšej strany spacáčika počas prania ako aj prípadnému poškodeniu spacieho vaku gombíkmi, zipsami alebo inými časťami ostatných odevov.

§ Žmolkovaniu môžete zabrániť aj pridaním malého množstva octu do prania.

§ Pred praním dôkladne roztrieďte odevy! Spacáčik nikdy neperte s drsnejšími materiálmi, napríklad rifľovinou, pretože ho môže poškodiť.

§ Neprepĺňajte pračku! V preplnenej pračke nemajú odevy dostatok miesta na pohyb, dochádza k väčšiemu treniu a opotrebovaniu povrchu odevov, vrátane spacáčika. 

§ Zabudnite na agresívne pracie prášky, bielidlá a chemické čistiace prostriedky, ktoré poškodzujú textilné vlákna a prispievajú tak k žmolkovaniu!

§ Používajte aviváž! Zložky aviváže obalia vlákna materiálu a chránia ich tak pred trením. 

§ Nesušte spacáčik v sušičke! Ak ho však akútne potrebujete, sušte ho len pri nízkej teplote na jemnom programe!

§ Pred prvým použitím vložte spacáčik do mrazničky na niekoľko hodín! Vplyvom mrazu zvýšite odolnosť a trvácnosť vlákien.



Pre ďalšie tipy a rady ohľadne prania kliknite sem!
 

Ak sa aj napriek všetkej snahe na spacáčiku predsa len vyskytnú žmolky, v záujme vyhladenia materiálu použite odžmolkovač alebo žiletku na holenie.

Aké teda z toho plynie ponaučenie? Nehnevajte sa na žiaden mäkký prírodný materiál, ak sa žmolkuje! Ak by sa tak nedialo, vzbudzovalo by to podozrenie, že materiál bol chemicky ošetrený za účelom zvýšenia jeho odolnosti. Mäkký a prírodný materiál, akým je aj bavlna, je vďaka svojej jemnosti menej odolný, ale to mu môžeme prepáčiť, pretože jeho dobré vlastnosti – aspoň v prípade Toddie spacáčikov – prispievajú k pokojnému spánku našich pokladíkov. 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená!

Tags: AKÁ JE PRAVDA: ŽMOLKUJE SA BAVLNA?