VPLYV SPÁNKOVÉHO DEFICITU NA PARTNERSKÝ VZŤAH

VPLYV SPÁNKOVÉHO DEFICITU NA PARTNERSKÝ VZŤAH

- Kategórie: Klub snov

PREČO SA OSTATNÍ STÁVAJÚ PRE NÁS NEZNESITEĽNÝMI, KEĎ ZLE SPÍME?


Určite to poznáte. Máte za sebou zlú, nepokojnú noc, nebolo Vám dopriate oddýchnuť si a na druhý deň sa Vám javia všetci za volantom ako blázni, vo Vašej obľúbenej kaviarni alebo obchode majú všetci čas a rad pred Vami sa neskutočne vlečie a v práci sa Vás pýtajú na rovnaký nezmysel, na ktorý sa pýtali už stokrát. V takýchto chvíľach sa zdá, že sa proti Vám spriahol celý vesmír. Alebo ste si len nevšimli skrytú kameru a týchto idiotov na Vás posiela nejaký vtipný youtuberový troll? Hoci nemôžeme vylúčiť ani túto možnosť, oveľa pravdepodobnejšie je, že na tieto frustrujúce situácie nedokážete vhodne reagovať kvôli nedostatku spánku.

Objavila som štúdiu (1), ktorú uskutočnili v roku 2006 vedci z Arizonskej univerzity a podľa ktorej účastníci štúdie vykazovali po 55 hodinovom deficite spánku nasledujúce príznaky:

• Častejšie obviňovali ostatných
• Prejavovali menšiu ochotu na urovnanie konfliktu uznaním si vlastných chýb
• 
Boli agresívnejší
• Prejavovali menšiu ochotu 
o účinnú vzájomnú spoluprácu

Aj keď sa môže zdať, že nejde o nič prevratné, tieto zistenia poukazujú na problém. Predstavte si, že ste šťastnými rodičmi malého bábätka. Váš život je nepochybne skvelý, no buďme úprimní: byť rodičmi novorodenca znamená obrovskú zodpovednosť, denno-denne musíte priniesť trilión rozhodnutí (samozrejme, trilión je len odhad, ale zhruba to sedí.) A pochopiteľne, na každom rozhodnutí sa musíte zhodnúť aj s partnerom.
1. Kedy ho uložiť spať?
2. Čo robiť, keď začne plakať?
3. Je potrebné ho nakŕmiť?


V týchto otázkach by ste sa mali zhodnúť a pokiaľ sa to nedá, treba hľadať iné riešenia. A to sú len tri otázky z nekonečného množstva ďalších, ktoré sa počas nasledujúcich týždňov môžu objaviť. Každá z týchto otázok môže byť zdrojom nedorozumení a vyústiť do konfliktu.

Možno už máte s partnerom zaužívané osvedčené postupy, ktoré vynikajúco fungujú na urovnanie konfliktných situácií a na ktorých ste sa dohodli ešte pred tehotenstvom. Avšak každý rodič vie, že tieto môžu veľmi rýchlo stroskotať, ak sa veci nevyvinú tak, ako ste si to predstavovali.

Stojíte teda pred vážnymi rozhodnutiami, ktoré musíte priniesť Vy aj Váš partner, pričom ste už vopred frustrovaní, že sa veci nevyvíjajú podľa plánu a čo je ešte horšie, už nie ste schopní civilizovane a racionálne reagovať na vzájomné argumenty.
Máme tu dvoch ľudí, ktorí by mali priniesť možno najdôležitejšie rozhodnutia ich života, avšak ich psychické nastavenie ich núti k tomu, aby sa navzájom obviňovali či „vybuchli” kvôli maličkostiam, čo celkovo ovplyvní ich schopnosť korektne a zodpovedne spolupracovať. Hotová nočná mora.
Navyše, podľa Amie Gordon, doktorandky odboru osobnostnej psychológie na univerzite Berkeley, páry, ktoré trpia nedostatkom spánku menej často prejavujú voči sebe vzájomnú úctu (2) a častejšie pociťujú nedostatok uznania.


A ako keby toto všetko nestačilo, za pozornosť stojí aj fakt, že nedostatok spánku znižuje libido, čo pravdepodobne znamená menej intímnych chvíľ v partnerskom vzťahu.

Mnohí rodičia priznali, že už vôbec nemajú sex, lebo jeden z nich zaspí na pohovke alebo pri dieťati, a keď sa občas aj vyskytne príležitosť, obaja sú príliš unavení alebo už na nejaké intímnosti ani nemajú chuť. Týmto obdobím si prešli viaceré páry bez toho, aby tým utrpel ich vzťah a ani ja tým samozrejme nechcem naznačiť, že nedostatok spánku znamená koniec vášho vzťahu. Bábätko, ktoré má problémy so spánkom ešte neznamená rozvod, ale môžem s istotou prehlásiť, že k vyriešeniu problému nenapomáha.

Bábätká sú samozrejme úžasné! Nič sa nevyrovná prvým mesiacom, keď stojíte s partnerom pri postieľke a spoločne hľadíte na zázrak nového života, ktorý ste splodili. Je to snáď najromantickejší zážitok, aký si viem predstaviť a je dôležité, aby ste toto obdobie prežili a spomínali naň ako na príjemné. To však nie je vôbec jednoduché, ak sa s partnerom neustále hádate, lebo ste príšerne nevyspatí.

Mohli by sme vymenovať celý rad argumentov, prečo je pokojný spánok prospešný pre bábätká, no mali by sme egoisticky zohľadniť aj fakt, ako vplýva na nás a nášho partnera a tým i na náš vzájomný vzťah. Veď aj pre dieťa je obrovským darom, ak sú jeho rodičia šťastní a majú sa radi.

Preto skôr než sa rozhodnete ísť na párovú terapiu a odsťahovať sa zo spálne alebo opäť stojíte pred vypuknutím ďalšej nezmyselnej hádky o tom, ktorou cestou pôjdete do jasieľ, pokúste sa popracovať na tom, aby váš drobček prespal celú noc a možno, keď budete všetci oddýchnutí a vyspatí, uvidíte veci v inom svetle. Výsledok vás zaručene nesklame.

Dobrá správa je, že existuje niekoľko rýchlych a jednoduchých krokov, pomocou ktorých vaše dieťa už od dnešného večera prespí celú noc a aj denný spánok bude mať pokojný a dostatočne dlhý.

1. K R O K:  U L O Ž T E  D I E Ť A

 D O  P O S T E L E  V Č A S


Najvhodnejší čas na uloženie bábätka alebo malého dieťaťa do postele je medzi 18. a 20. hodinou. Takto zabezpečíte vášmu dieťaťu 11-13 hodín spánku (Áno, každé dieťa do cca 10. roku života by malo spať minimálne toľko hodín).


2. 
K R O K: K A Ž D Ú  N O C  U S P Á V A J T E  D I E Ť A 

 N A  R O V N A K O M  M I E S T E!


Bez ohľadu na to, či má vaše dieťa vlastnú izbu, alebo spí v izbe s rodičmi alebo súrodencami, vždy ho ukladajte na spánok na rovnaké miesto (aj cez deň, ak je to možné). Dieťaťu to poskytne pocit bezpečia a vie, že je na mieste, kde má spať.


3. 
K R O K:  V Y T V O R T E   S I   P R A V I D E L N Ý  

V E Č E R N Ý    R I T U Á L!

Pre bábätká a malé deti je dôslednosť a pravidelnosť veľmi dôležitá. Deťom veľmi uľahčí zaspávanie, ak vedia, čo ich čaká, keď idú večer spinkať, preto je vytvorenie večerných rituálov mimoriadne dôležité.

Dobrým príkladom večerného rituálu je nasledovné:

Večer 6:25. Kúpanie a umývanie zúbkov

Večer 6:35. Baby masáž, obliekanie pyžamka a spacáčika

Večer 6:40. Dojčenie alebo kŕmenie z fľašky (POZNÁMKA: Nenechajte, aby dieťa zaspalo počas kŕmenia!)

Večer 6:55. Čítanie rozprávky alebo uspávanka

Večer 7:00. Zaspávanie v postieľke

Je vhodné, aby večerné rituály trvali do 30-40 minút a je veľmi dôležité, aby sa každý večer opakovali v rovnakom poradí.  Opakovanie a predvídanie pre dieťa znamená, že prichádza čas na spánok.

 

4. K R O K:  D I E Ť A  U L O Ž T E  D O  P O S T E L E, 

K Ý M  E Š T E  N E S P Í !


Ak ste doteraz pri uspávaní svoje dieťa kolísali, dojčili alebo inak pestovali, uložiť ho do postele bdelé, sa môže zdať ťažké. Dieťa sa len vtedy naučí samé prespať celú noc, ak mu umožníte, aby pri večernom uspávaní zaspalo bez vašej pomoci.

5.     K R O K:  A  K  S A  D I E Ť A V  N O C I  Z O B U D Í,

C H V Í  Ľ U  P O Č K A J T E, K Ý M  K  N E M U  P Ô J D E T E !


Každý – dieťa či dospelý – sa počas noci viackrát zobudí, tieto prebudenia nastávajú obvykle na konci spánkových cyklov. U väčšiny dospelých sú tieto prebudenia také krátke, že si ich na druhý deň  nepamätajú. Veľa detí je však hneď po prebudení nepokojných alebo plačlivých. Je to jednoducho preto, lebo sa nenaučili zaspávať samé. Ak dieťa od narodenia dojčia alebo čičíkajú, aby večer zaspalo, nie je prekvapujúce, ak potom nemôže po takomto prebudení v noci znovu samé zaspať. Dobrou správou je, že každé dieťa má schopnosť po nočnom prebudení do niekoľkých minút zaspať aj samé.

JE DÔLEŽITÉ POZNAMENAŤ…

…že univerzálne riešenie neexistuje…

Práve preto, že každé dieťatko je iné. Preto je pri spolupráci s každou rodinou dôležitý plán pomoci ušitý na mieru. Ak máte pocit, že by som vám v tomto procese mohla byť nápomocná, kontaktujte ma a spolu sa pokúsime nájsť pre každého z vás najvhodnejšie riešenie.

Dr. Oláhné Szakács Mariann

+36 70 941 1349

mariann@simplysleepy.com
simplysleepyconsultancy
simplysleepy.com
Zdroj:
(1.) Kahn-Greene, E. T., Lipizzi, E. L., Conrad, A. K., Kamimori, G. H., & Killgore, W. (2006).
Sleep deprivation adversely affects interpersonal responses to frustration. Personality and
Individual Differences, 41(8), 1433-1443. https://doi.org/10.1016/j.paid.2006.06.002
(2.)Gordon, A. M., & Chen, S. (2014). The Role of Sleep in Interpersonal Conflict: Do Sleepless
Nights Mean Worse Fights? Social Psychological and Personality Science, 5(2), 168–175. https://
doi.org/10.1177/1948550613488952

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená!

Tags: VPLYV_SPANKOVEHO_DEFICITU_NA_PARTNERSKY_VZTAH