Svoje dieťatko uspávajte takto!

Svoje dieťatko uspávajte takto!

- Kategórie: Klub snov

Tipy na vytvorenie večernej rutiny


autor: Dr. Márta Koczok Árvainé – poradenská psychologička


Uspávanie bábätiek ide určitý čas veľmi ľahko, pretože čím je bábätko menšie, tým skôr sa unaví a takmer ihneď aj zaspí. Ako však dieťatko rastie, jeho večerné uspávanie je čoraz ťažšie a zložitejšie.
Dieťa, ktoré má 2-3 roky, už nemôžeme uspávať v lone, pretože je už priveľmi ťažké alebo tam je už braček či sestrička, ktorých tiež musíme uspať. Dôležité je tiež aj to, aby sme mu vytvorili návyk samostatnosti, teda aby dieťa vedelo šikovne a aj samo od seba zaspať vo vlastnej postieľke.
Vo veľkej miere tomu prispieva večerná rutina, ktorá je pre rodičov, ale aj pre detičky veľmi upokojujúca.

Ako si vytvoriť takúto večernú rutinu?

1. Popremýšľajte ako u vás doma prebieha večerný program. – Vo väčšine prípadov sa dieťatko pred spaním okúpe, napapá a pozerá alebo počúva nejaké rozprávky.
2. Spoločne si vytvorte poradie, ktoré sa bude
každý deň rovnako opakovať.– Napríklad o 19:00 hod. bude kúpanie, o 19:30 bude večera a o 20:00 bude čítanie rozprávok.
3. Namiesto pozerania rozprávok v televízore, vždy skôr odporúčam čítať pred spaním rozprávky. Množstvo blikajúcich vizuálnych vnemov a zvukov totiž stimuluje malé dieťa. Zrazu sa na neho rúti množstvo informácií a namiesto toho, aby sa upokojilo, bude skôr rozrušené a dokonca sa mu môžu snívať aj zlé sny!
4. Večerné rozprávky čítajte vždy v detskej izbe. – Dieťa sa uloží do príjemnej polohy v postieľke alebo v malom spacom vaku, môže sa k nám pritúliť a pozerať si ilustrácie počas čítania rozprávky.
5. Dávajte pozor, aby sa dieťa uložilo na spánok v dostatočne teplom a pohodlnom oblečení. – Samozrejme, že nie je dobré, pokiaľ mu je zima, ale ani to, pokiaľ mu je teplo. Nočná pyžamka by ho nemala tlačiť, mala by byť pohodlná a mäkučká. Aj pri tom je Toddiebag nápomocný. Určite ľahko nájdete kombináciu
spacieho vaku a vhodného pyžamka, ktoré bude pre vaše dieťa najideálnejšie.
6. Následne ešte vyvetrajte izbu dieťatka. – Čerstvý vzduch tiež napomáha pokojnému spánku.
7. Pokiaľ sa dieťa v tme bojí, necháme svietiť malú lampičku. – Veľa malých detí sa v tme bojí alebo nerado zostáva osamote. V takýchto prípadoch pomáha aj to, ak mu zaspievame alebo ak mu porozprávame o malom zvieratku, ktoré sa nachádza na vzore jeho prikrývky alebo
spacieho vaku (napríklad zvieratko Toddiebag), a povieme mu, že naň bude celú noc dávať pozor a chrániť ho.

Aké rozprávky by sme mali čítať nášmu dieťatku?

Najprv sa môže zdať ťažké vybrať rozprávku, ktorú budeme čítať nášmu dieťaťu, veď je ešte maličké a príbehy ho upútajú len na krátky čas. Keď sa však čítanie stane každodennou rutinou, dieťatko si na to zvykne, obľúbi si túto činnosť a dokáže si lepšie predstaviť počuté informácie a neskôr si bude dokonca už každý deň vyžadovať večernú rozprávku.

Pri výbere večernej rozprávky je potrebné zohľadniť vek dieťaťa. Iné a iným spôsobom je potrebné čítať dvojročným deťom a iné štvorročným alebo šesťročným.

2-3 roky:
2-3 ročné detičky obľubujú rozprávky, kde je veľa obrázkov a málo textu, rozprávky o nich alebo o každodennom živote. Môžu v nich vystupovať malé deti alebo zvieratká. Je však lepšie, pokiaľ v nich ešte nie sú záporné postavy a miesta, ktoré si vyžadujú veľkú fantáziu. Detičky veľmi rady počúvajú aj uspávanky.

4-5 rokov:
4-5 ročné detičky už zaujíma všetko. Krátke rozprávky, ale aj o čosi dlhšie. Mali by v nich byť dobrodružstvá a určité obraty. Z ľudských vlastností zvieracích postavičiek sa môžu deti veľa naučiť. V tomto období už majú dokonca aj obľúbené rozprávky.


6 rokov:
6-ročné deti si už vypočujú aj celkom dlhé rozprávky. Majú ich rady a po celý čas rozprávania sú úplne nadšené. Skúšajú uhádnuť dej a čakajú, čo sa bude diať. Obľubujú aj dlhé rozprávky, ktorých prečítanie môže trvať aj niekoľko dní, ale aj dlhé ľudové rozprávky.

Je dôležité vyberať večernú rozprávku pre dieťa podľa veku a hlavne podľa záujmu dieťaťa. Napríklad si môžete vybrať aj z 
rozprávok od Toddiebag. Večerné uspávanie sa bude niesť v príjemne atmosfére a dieťa bude mať dobrú náladu, ak bude počuť rozprávku, ktorá sa mu aj páči.


Deti obľubujú aj rozprávky, ktoré si sami vymyslíme a rozprávame ich z hlavy, nech je už ich dej akýkoľvek, napríklad aj o obľúbenom plyšákovi alebo o zvieratkách, ktoré sú na jeho
spacom vaku.

K večerným rozprávkami privykajte dieťa postupne od útleho veku a uspávanie dieťatka sa tak pre vás stane zážitkom: spoločná cesta do rozprávkovej krajiny s vaším dieťatkom.

 

Prečo sú večerné rozprávky tak užitočné?


Zavedú deti do sveta, kde je možné úplne všetko! – V útlom veku sú ešte rozprávka a realita výrazne prepletené. Z rozprávok sa deti naučia, že existuje dobro a zlo, ako sa dajú zvládnuť ťažkosti a ako dosiahnuť to, po čom túžime.
Tak výrazne obohacujú slovnú zásobu dieťaťa ako nič iné. – Vďaka každodennému čítaniu rozprávok sa u detí rozvíja predstavivosť, pamäť, myslenie a emočná inteligencia. Dokážu následne lepšie vyjadrovať svoje pocity a myšlienky.
Zosilňujú tiež citovú väzbu a vzťah rodiča a dieťaťa. – Rodič a dieťa prežívajú pri čítaní spoločný zážitok.
Počas čítania rozprávky alebo po prečítaní sa môžeme s dieťaťom ešte porozprávať o otázkach, ktoré ho zaujímajú. – Deň čo deň sa s deťmi deje veľké množstvo vecí, väčšinou ich však ešte nedokážu sformulovať a porozprávať. Keď však počujú známy alebo podobný príbeh, spomenú si aj na svoje vlastné zážitky. Takto sa môžu ľahšie zveriť so svojimi ťažkosťami a rôznymi dilemami.  
Dieťa sa upokojí a doslova nabije novou energiou. – Nebadane ich zároveň tiež učia, aby si boli istí svojimi schopnosťami. Môžu sa stotožňovať s vynikajúcimi rozprávkovými hrdinami a na základe nich byť odvážnejšími.
Dieťa tiež upokojujú. – Malé dieťa zaujíma veľa vecí a často má aj veľmi veľa otázok ohľadom sveta. Pri počúvaní rozprávok sa v deťoch zosilňuje viera v spravodlivý svet. Cítia, že je všetko v poriadku: zlí sú potrestaní a dobrí získajú zaslúženú odmenu.


Teraz už viete, aké užitočné je čítanie večerných rozprávok. Príbehy deti zaujímajú už od útleho veku. Stojí za to obetovať každý deň 10-15 minút, veď neskôr sa vám to určite mnohokrát vráti. Rozprávky obohacujú citový svet dieťaťa a zároveň výrazne rozvíjajú aj jeho kognitívne schopnosti. A v neposlednom rade majú veľmi dobrý účinok aj na samotný vzťah rodiča a dieťaťa. Aj vy rozprávajte rozprávky svojmu dieťaťu, aby bolo šikovné, múdre a šťastné!


Ak máte problém s večerným uspávaním dieťatka, s dôverou sa obráťte na odborného psychológa!


Vedeli ste, že ku každému zvieratku, ktoré sa nachádza na spacích vakoch Toddiebag, patrí aj jednarozprávka, ktorú dokonca skontrolovala autorka vyššie uvedeného textu? Rozprávka, ktorá pomôže vášmu dieťatku obľúbiť si zvieratká a prostredníctvom nich aj samotný spací vak. Tiež je nápomocná pri večernom upokojení sa, kedy spací vak zabezpečí nielen vášmu dieťatku, ale aj vám nočný kľud. Spacie vaky s nožičkami Toddiebag si môžete prezrieť na nasledujúcej stránke Toddiebag  a rozprávky o zvieratkách si môžete popozerať tu.


Cseppke figurák

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená!