Priatelia ježka Jožka

Priatelia ježka Jožka

- Kategórie: Rozprávky

V jedno nádherné aprílové ráno zavítalo do domu mamičky ježice a ocka ježka veľké šťastie. Tým veľkým šťastím bol ich novonarodený synček ježko Jožko, ktorý bol od začiatku obklopený nekonečnou láskou svojich rodičov. Ocko ježko učil svojho syna všetkému, čo chlapci ježkovia musia vedieť, a Mamička ježica sa snažila svojho drobčeka rozmaznávať dobrotami, akými vedia rozmaznávať len mamičky. Do novembra totiž musel ježko Jožko zosilnieť a byť pripravený na zimný spánok.


Ako však z názvu vyplýva, tento príbeh nie je len o ježkovi Jožkovi, ale aj o jeho kamarátoch. Ako Jožko rástol, postupne spoznával ostatných obyvateľov lesa, medzi ktorými bol zajačik Ušiačik, sovička Sonička i žabka Žofka. Všetci traja mali ježka veľmi radi, pretože Jožko spravil všetko, o čo ho požiadali.  


Ak mal na pichliačikoch napichané jabĺčka, Ušiačik si ich určite všetky vypýtal a keď náhodou v nejakom našiel húseničku, okamžite pískol na Jožka – je všeobecne známe, že zajačikovia vedia od toľkej mrkvičky perfektne pískať – a Jožko utekal, aby húseničku zaniesol sovičke. 

Ak bolo potrebné niečo preniesť, zavolala Žofka ježka. Po Jožkovi si zvieratká dokonca odkazovali aj správy, keď boli lenivé zdvihnúť svoj malý zadoček z gauča.


A ježko, pretože mal svojich priateľov naozaj veľmi rád, im vždy vyhovel a podaroval im jabĺčka, preniesol potrebný náklad alebo odovzdal odkazy. Myslel si, že ho ostatní majú radi len kvôli jeho úslužnosti. Avšak ježko bol stále unavenejší a vyčerpanejší, nemal čas ani sa poriadne najesť a vytvoriť si tak tukové zásoby pred dlhou zimou.

Mamička sa ustarostene pozerala na to, aký je jej synček zaneprázdnený a nepriberá, nesilnie, ba práve naopak, čím ďalej, tým je chudší a unavenejší. Jedno popoludnie si preto Jožka zavolala a opýtala sa ho:

    - „Synček, prečo neješ poriadne? Musíme sa chystať na zimu, ak do konca jesene nepriberieš ako máš, zimu veru nevydržíš.“

    - „Nemám čas mamička. Musím pomáhať mojim priateľom.“

    - „A v čom? Čo je dôležitejšie ako jedlo a oddych?“

    - „Stále je niečo. Napríklad musím pozbierať Ušiačikovi popadané jabĺčka. Potom zobrať Soničke húseničku. Nakoniec previezť Žofke ťažký náklad lopúchových listov z jedného jazierka do druhého.“

    - „A povedz mi! Sú tieto veci naozaj dôležitejšie ako tvoje zdravie?“ opýtala sa Jožka mamička.

    - „Nie,“ sklonil hlavu ježko, „ale nemám odvahu odmietnuť ich, keď ma o niečo požiadajú.“

    - „A prečo, drobček?“

    - „Pretože potom ma možno už nebudú mať radi.“

    - „Hmmm-hmmm,“ usmiala sa mama ježica a nič viac nepovedala.

Jedného dňa sa štyria kamaráti práve hrali na brehu rieky. Ušiačik, Sonička a Žofka hádzali krúžkami na Jožkove pichliače a vždy, keď sa trafili, nahlas sa zasmiali a Jožko sa smial s nimi.

Jožkova mamička práve prechádzala opodiaľ, tak k nim pristúpila a oslovila ich.

    - „Ahoj decká!“

    - „Bozkávam teta Ježica!“ odpovedali zvieratká.

    - „Môžem sa niečo opýtať?“

    - „Pravdaže!“ odvetili takmer jednohlasne.

    - „Prezradíte mi, prečo máte radi Jožka? Sám na to akosi nevie prísť.“

    - „Preto, lebo sa spolu veľa smejeme,“ povedala Žofka v okamihu. „Je naozaj vtipné, ako kýva hlávkou, keď sa smeje.“

    - „Áno,“ skočil jej do reči Ušiačik, „a má veľmi dobré srdiečko. Vždy mi podaruje svoje jabĺčko. Aj vtedy, keď jemu nič nezostane.“

    - „A je veľmi múdry,“ pripojila sa Sonička. „Stále mi poradí, ak si s niečím neviem rady.“

    - „Naozaj?“ spýtal sa prekvapene Jožko.

    - „Áno, je to tak,“ odpovedali ostatní.

    - „Tak nielen preto ma máte radi, že spravím všetko, o čo ma požiadate?“

    - „Aj preto ťa máme radi, ale to nie je najdôležitejšie.“

    - „Takže aj keby som vám odmietol splniť nejakú žiadosť, stále by ste ma mali radi?“

    - „Samozrejme! Veď si náš kamarát!“ odpovedali Jožkovi priatelia.

Od toho dňa Jožko pomáhal priateľom len vtedy, keď mal naozaj čas a nemal obavy ich žiadosť odmietnuť, ak mal práve na práci niečo dôležitejšie. Dokonca mal odvahu aj požiadať o pomoc ostatných a bol prekvapený, že mu s radosťou pomohli. Lebo priateľstvo je o vzájomnej pomoci a podpore.


Aj tebe sa už stalo, že si sa bál/a odmietnuť žiadosť o pomoc?
Kedy sa ti to stalo?
Aký to bol pocit?



Ak máte záujem objednať si výrobky s motívom ježka, kliknite SEM.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená!