TÜNDE NÓGRÁDI-SZINYÉRI: DINOSAURÍK BRONTI

TÜNDE NÓGRÁDI-SZINYÉRI: DINOSAURÍK BRONTI

- Kategórie: Rozprávky

Malý dinosaurík Bronti veľmi túžil po súrodencovi. Darmo sa modlil každý deň, vyzeralo to tak, že kamoša na hranie sa nedočká. Jedného dňa sa teda rozhodol vybrať sa do lesa, aby prišiel na nejaké riešenie, pretože ho už naozaj nebavilo len tak nečinne vyčkávať. Ako si tak kráčal, zrazu zbadal vranu.

- „Milá vrana, čo mám robiť, aby som mal bračeka?”

- „Krá, krá, kráčaj ďalej, lebo ja Ti veru neporadím”, odpovedala vrana. Bronti sa preto pobral ďalej, keď tu zrazu stretol sovu.   

- „Múdra sova, čo mám robiť, aby som mal bračeka?

- „Hú-hú-hútam, ale darmo! V hlave mám dnes trochu prázdno. Skús ísť za bocianom, ten býva o trinásť stromov ďalej, možno Ti poradí.”

Ale Bronti vedel rátať iba do desať: jeden strom, dva stromy, tri stromy, štyri stromy, päť stromov, šesť stromov, sedem stromov, osem stromov, deväť stromov, desať stromov. Ale nevzdal to, kráčal ďalej a medzitým sa rozhodol, že sa  naučí počítať aspoň do dvadsať, aby sa už viac do podobnej situácie nedostal. Čoskoro zakotvil u bociana.

- „Bocian, bocian, pomôž mi, prosím! Chcel by som bračeka, prezraď, čo mám robiť?

- „Ó, milý dinosaurík, rád Ti pomôžem. Choď pekne domov, pretože rodičia sa o Teba už iste boja a každý deň opakuj túto kúzelnú vetu tak, aby ju počuli aj tvoji rodičia: Hókus-pókus, čáry-máry, nech sa malý dino zjaví! A keď budeš trpezlivý, čoskoro k vám priletím a donesiem Ti bračeka.“

Bronti sa teda pobral domov a od toho dňa poctivo každý deň odriekaval kúzlo:

- „Hókus-pókus, čáry-máry, nech sa malý dino zjaví!”  

Chvíľu sa nič nedialo, ale Bronti veril bocianovi a kúzlu. Dovtedy čaroval, kým jedného dňa bocian naozaj nepriletel a ešte v ten istý deň sa Brontimu narodil braček. Bronti bol nesmierne šťastný a už na druhý deň sa s ním chcel ísť hrať, ale s údivom zistil, že jeho malý bráško celý deň iba je a spí, nič nevie povedať a ešte k tomu aj stále nakladá do plienočky.

- „Mami, kedy sa môžeme spolu hrať?”

- „Trpezlivosť Bronti, tvoj braček potrebuje najprv narásť.”

Bronti zostal veľmi sklamaný. Rozhodol sa, že sa vráti k bocianovi, aby požiadal o trošku väčšieho brata, lebo s týmto malým nie je žiadna zábava.

- „Bocian, bocian, prosím, pomôž! Potreboval by som nového, väčšieho brata!”

- „Bronti, ale to nepôjde, môj zobák väčšieho brata neunesie, vedel by som Ti doniesť len rovnako malého. Ale poznám ešte jedno kúzlo, keď ho budeš denne opakovať, čoskoro sa môžeš s bračekom pohrať. Počúvaj dobre: „Čáry-máry, hókus-pókus, nech vyrastie dino o kus!”

Bronti sa pobral domov a trpezlivo opakoval zázračnú vetu. Medzitým si veselo poskakoval, tu a tam sa šplhal a šťastne sa chichúňal a ani si neuvedomil, že aj sám sa celkom dobre zabavil. Prešlo niekoľko mesiacov a kúzlo začalo pôsobiť. Brontiho trpezlivosť nakoniec priniesla ovocie: jeho braček vyrástol tak, že sa s ním už vedel hrať. Našťastie sa už aj plienočiek zbavil. A Bronti pochopil, že trpezlivosť ruže, teda brata prináša, a medzitým sa zároveň naučil počítať až do dvadsať.

Máš aj ty súrodenca alebo bratranca či sesternicu? Zvykli ste sa spolu hrávať?

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená!