Aké teplé sú jednotlivé spacie vaky? Je to oprávnená TOG otázka…

Aké teplé sú jednotlivé spacie vaky? Je to oprávnená TOG otázka…

- Kategórie: Blog


Ako tak píšem tieto riadky, som nesmierne hrdá, že vám po ukončení tak dlhej práce môžem s radosťou oznámiť to, čo vám oznámiť chcem.

A nebude to nič iné ako to, že sa mi po niekoľkoročnom vybavovaní, množstve investovaného času aj financií nakoniec podarilo nechať odmerať naše spacie vaky v súlade so štandardom TOG.

TOG je európska jednotka triedenia teploty, na základe ktorej sa meria teplota vo vnútri detských spacích vakov, pričom sa porovnávajú vaky jednotlivých značiek. Už asi tri roky aj my posielame naše vaky rôznej hrúbky do Veľkej Británie, kde ich za nie lacný peniaz v Bureau Veritas Consumer Products Services UK merajú. Vychádzajúc z ich vyjadrení sme ponuku našich spacích vakov prispôsobili tak, aby naše spacie vaky spĺňali všetky požiadavky.

Aby však tieto merania neposkytovali len nezrozumiteľné údaje, ale aj reálne pomohli mamičkám pri výbere správnej hrúbky, vyhotovili sme 3 nasledovné tabuľky.


Prvá tabuľka vyjadruje odporúčanú hodnotu TOG pre rôzne úrovne izbovej teploty a zobrazuje tiež, ktorý spací vak Toddiebag zodpovedá danej hodnote TOG.


 


V tejto tabuľke vidíme odporúčania, ako by sme mali obliecť naše dieťa pred uložením do vaku Toddiebag.
Tabuľku zostavila odborníčka na obliekanie bábätiek, ktorá aj tieto vaky vyskúšala pri vlastných deťoch. Tabuľka zobrazuje oblečenie vhodné do jednoduchého zimného spacieho vaku.


Táto tabuľka je najrozsiahlejšia a zobrazuje hodnotu TOG, teplotnú úroveň izby, hrúbku spacieho vaku a tiež oblečenie odporúčané do spacieho vaku. Aj medzi slovenskými mamičkami sa šíri domnienka, že by správny vak mal mať hodnotu 2,5 TOG. Preverili sme si situáciu a prišli sme k záveru, že je táto hrúbka najviac rozšírená práve vo Veľkej Británii. To je však z toho dôvodu, že anglické domy sa tradične kvôli miernejšiemu, ale pritom vlhkejšiemu podnebiu nezvyknú v noci vykurovať, a práve preto sú vaky s väčšou hrúbkou žiadanejšie.
 
Teraz sa však pozrime na najdôležitejšiu radu:
nech už má vak akúkoľvek hodnotu TOG a nech je z akejkoľvek látky, akejkoľvek  hrúbky alebo vyhotovenia, nech je akokoľvek precízne vybrané spodné oblečenie, ktoré má dieťatko oblečené pod vakom, konečné rozhodnutie určujú predsa len individuálne požiadavky samotného dieťaťa individuálne požiadavky samotného dieťaťa. Veď dieťatko, ktoré sa často potí, má úplne iné požiadavky na prikrývanie ako dieťa, ktorému je stále zima. Nech už si zvolíte do spacieho vaku akékoľvek oblečenie, základným pravidlom je sledovať počas prvých nocí krk bábätka a na základe osvedčeného pravidla „pokiaľ je studený, dieťatku je zima, pokiaľ je krk bábätka spotený, dieťatku je teplo” vyberať to najvhodnejšie oblečenie. 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená!