BETTI KOZMA: VÍLA LULA

BETTI KOZMA: VÍLA LULA

- Kategórie: Rozprávky

Za siedmimi horami, za siedmimi dolami, neďaleko Zeme škriatkov z ríše snov, žijú víly. Ich krajina svojou krásou prekoná každú predstavu: dúhy, cukrová vata, farebné kvietky a stromy ju zdobia kam len oko dovidí. Jediný zákon, ktorý obyvatelia Krajiny víl musia dodržiavať je zákaz priblížiť sa k ľuďom, pretože to sa môže stať osudným pre ich pokojný život.

Lula, rozkošná malá víla, však vždy túžila po dobrodružstve a to aj napriek tomu, že bola kvôli svojej zvedavosti už neraz vystavená nebezpečenstvu. Aj keď víly sú obdarené zvláštnymi schopnosťami, Lula doteraz neprišla na to, v čom tkvie jej výnimočnosť. Jediné, s čím si je istá, je jej spojenie s malou krabičkou, ktorá je vždy plná trblietavého prachu nezávisle od toho, koľko z neho minula. Lula ho skúsila použiť na liečbu zranených lesných zvieratiek i na zdobenie izieb, raz ho dokonca použila aj na zaváranie, ale vždy bez výsledku.  

Jedného krásneho dňa sa s kamarátmi hrala v tráve, keď jeden z nich kopol do lopty takú silnú, že tá letela tak ďaleko až ju museli ísť hľadať. Lula bežala za loptou až po hranice Zeme škriatkov z ríše snov, keď tu zrazu začula vzrušujúcu vravu.

- „Ja tomu skutočne nerozumiem,“ mrmlal Teodor, hlavný škriatok.

- „Už celé mesiace nie sme schopní dosiahnuť, aby to človečie dievčatko spinkalo. Jej rodičia sú už zúfalí!“ Vysvetľoval vo vytržení ďalší škriatok.

- „Musíme nájsť nejaké riešenie, dnes v noci ju navštívim osobne,“ uzavrel poradu Teodor.

Lula zostala mimoriadne vzrušená, cítila vo vzduchu dobrodružstvo. Rozhodla sa, že sa k dievčatku vyberie spolu so škriatkom, samozrejme v úplnom utajení. Večer, keď už Lulini rodičia zaspali, vytratila sa malá víla z domu a dala sa na cestu. Bola to nebezpečná výprava do zeme, kde žijú ľudia. Avšak nasledujúc stopy Teodora sa raz-dva ocitla v izbičke dievčatka, ktoré volali Grétka.

Dievčatko neúnavne protestovalo proti spánku. Darmo sa snažila mamička, darmo sa snažil otecko, spánok jej na viečka neprichádzal. Teodor, zo škriatkov ten najhlavnejší, vo svojom neviditeľnom plášti takisto usilovne odriekaval rôzne čarovné zaklínadlá na privolanie snov, ale bezúspešne. Kúzlo sem, kúzlo tam, Grétka nedokázala zaspinkať.

Lula, sledovala dianie a úporne premýšľala, ako by mohla pomôcť. Ako tak namáhala svoju hlávku a prechádzala sa sem a tam po miestnosti, zrazu zakopla o hudobnú hračku. Všetci obrátili zrak smerom k zvuku a chvíľu sa zdalo, že ju spozorovali. Malá víla sa okamžite schovala na poličku nad postieľkou.

- „Uf,“ pomyslela si malá víla, „toto bolo naozaj tesné.“ Teodor však okamžite zistil, že ho ktosi sledoval do Grétkinej izby. Razom vyskočil na poličku a týmto svojím počinom tak vyľakal Lulu, že jej zázračný prášok sa rozsypal priamo na Grétkinu hlávku. A hľa, stal sa zázrak, dievčatko ako mávnutím čarovného prútika zaspinkalo.

Škriatok sa začudovane zahľadel na pokojne oddychujúce dievčatko a Lula bola nesmierne šťastná, že konečne objavila svoju zázračnú moc.

- „Si nezodpovedná, mohla si nás dostať do problémov,“ karhal Teodor šťastne sa usmievajúcu vílu, ale vzápätí jej odpustil. „Šikovne si uspala Grétku, ďakujem,“ povedal a zneviditeľnil Lulu, aby sa mohli bezpečne dopraviť domov.

Keď dorazili, už všetci hľadali malú vílu.

- „Mamiii, ociiii,“ volala Lula. „Konečne viem, čo je moja silná stránka!“

- „Dievčatko moje,“ vravel Lulin ocko, „nesmieš odísť bez povolenia, najmä nie medzi ľudí.“

- „Musíš nás poslúchať,“ dokončila myšlienku Lulina mamička. „Tentokrát si mala šťastie, že ťa Teodor odprevadil domov.“

- „Viem. Už sa to viac nestane,“ sľúbila kajúcne Lula.

Rodičia rýchlo odpustili malej víle a čoskoro všetci s úžasom počúvali príbeh, vďaka ktorému Lula objavila svoj skrytý talent.

Odvtedy vždy, keď detičky nechcú alebo nevedia zaspať, zavolajú si škriatkovia z ríše snov na pomoc vílu Lulu, samozrejme s povolením jej rodičov.

(Ak sa ti nedarí zaspinkať, pohladkaj vílu na tvojom spacáčiku a uvidíš, ako ti za malú chvíľku zázračný prášok snov prinesie spánok na viečka.)

Už sa ti stalo, že si nevedel/nevedela zaspinkať?

Čo si vtedy robil/robila?


Ak máte záujem objednať si výrobky s motívom Víly Luly, kliknite SEM.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená!