POKOJNÉ NOCI  OČAMI PEDIATRA

POKOJNÉ NOCI OČAMI PEDIATRA

- Kategórie: Klub snov


Každé dieťa je iné a žiadne z nich nefunguje podľa učebníc. Avšak pohľad odborníka môže byť veľmi nápomocný najmä v prípadoch, kedy spánok dieťaťa nie je naplnený.  

ZÁKLADNÉ POJMY

Spánok je aktívny a dynamický proces, počas ktorého dieťa nielen odpočíva, ale aj spracováva udalosti dňa, navyše v prvých mesiacoch života prebieha počas spánku dozrievanie a vývoj mozgu. 

Rozlišujeme dve fázy spánku, a to fázu REM (rapid eye movement) – teda fázu snívania sprevádzanú rýchlym pohybom očí a fázu pokoja, tvz. non-REM fázu. V tejto fáze spánku dochádza k jeho prehĺbeniu a na úrovni tela prebieha regenerácia a „údržba”. Tieto dve fázy spánku (REM a non-REM) sa striedajú, v závislosti od veku dieťaťa.

 

AKO SA SPÁNOK MENÍ VEKOM?

 

U novorodencov prevažujú ľahký spánok, preto ich akýkoľvek okolitý zvuk môže zobudiť. Neplatí preto názor, že pri bábätkách môžeme byť hluční, naopak, v prvých mesiacoch, keď dieťatko spí, je lepšie ostať čo najtichšie!

Navyše prvé 1-2 mesiace života je spánok dojčiat nevypočítateľný. Približne každých 50 minút, teda ku koncu každého spánkového cyklu sa preberú, skontrolujú svoje okolie, premyslia si, či sú hladné a či majú dostatočné pohodlie. Spánok počas dňa je často len 20-50 minút dlhý, pretože dieťatko sa pri prvom prebraní zobudí. Nočné budenie je do veľkej miery regulované hladom. V prípade kŕmenia materským mliekom, ktoré je ľahko stráviteľné, môžeme očakávať budenie každé 2-3 hodiny, v prípade umelého mliečka každé 3-4 hodiny.

Od pol roka sa po zaspaní postupne zvyšuje počet pomalých hlbokých fáz spánku, v úvode noci spinkajú detičky hlboko, nadránom sa čoraz častejšie objavujú sny i nočné mory a zároveň aj prebudenia.

Zo začiatku spia bábätká 3-4 x denne po dobu 0,5-2,5 hodiny, vo veku 4-6 rokov postupne denný spánok ustupuje a deti spinkajú už len v noci.

   Zdroj: Pixabay


AKÉ CHOROBNÉ STAVY MÔŽU PRISPIEŤ K NEPOKOJNÉMU SPÁNKU? 

RAST ZÚBKOV

Bábätkám sa začínajú prerezávať zúbky vo veku šesť mesiacov, ale pohyb zúbkov v ďasnách môže spôsobiť nepríjemné pocity už vo veku troch mesiacov. V noci sa môžu budiť lapajúc po dychu, s bolestivým plačom, trasú hlavičkou, babrú si ušká, dokonca odmietajú cumlík. Na prechodný čas môžeme bolesť tlmiť aplikáciou lokálne pôsobiacich gélov na ďasná alebo perorálnymi prostriedkami proti bolesti.  

REFLUX

U novorodencov a dojčiat môže nedostatočne vyvinutý pažerákový zvierač spôsobiť refluxné ťažkosti, ktoré sa prejavujú odrgckávaním či kyslým vrackaním. Bábätko sa 30-50 minút po večernom kŕmení a uspaní budí, prehltáva, napína sa, bolestivo plače. Príčinou je pálivý pocit spôsobený kyslým obsahom žalúdka. Riešením je uložiť dieťatko po kŕmení do vertikálnej polohy, nechať dlho odgrgávať, zdvihnúť hlavovú časť postele približne o 30 stupňov (podložiť nohy postele knihou), zahustiť umelé i odsaté materské mlieka alebo použiť sirup, ktorý podporuje vyprázdňovanie žalúdka. Vzhľadom na malý objem žalúdka bábätiek môže byť pravidlo kŕmiť „častejšie a menej” veľmi užitočné.

 

ALERGIA NA MLIEČNE BIELKOVINY

 Alergiu na mliečne bielkoviny a následný reflux u dojčených bábätiek niekedy odhalia výlučne problémy s nočným spánkom. Dodržiavaním nemliečnej diéty zo strany matky môžu ťažkosti v priebehu niekoľkých dní vymiznúť, preto v prípade dojčiat, ktoré majú zlý nočný spánok, sa oplatí vyskúšať u matky diétu (po dobu 2-3 týždňov) aj vtedy, ak u dieťaťa nepozorujeme príznaky typické pre alergiu na mliečnu bielkovinu (vyrážka, zmeny stolice).

DOJČENSKÁ KOLIKA

 Neutíšiteľný plač od veku dvoch týždňov spôsobený bolesťami bruška, obvykle nastupujúcimi v popoludňajších hodinách a trvajúcimi aj niekoľko hodín. Jej vznik nie je možné jednoznačne vysvetliť, vyskytuje sa u dojčených aj umelým mliekom kŕmených detí, u chlapcov sa vyskytuje o niečo častejšie. Nadúvaniu môžeme predchádzať používaním antikolikovej fľaše a častým odgrgávaním. Riešenie predstavujú aj protikolikové (účinnú látku simeticon obsahujúce) prípravky, respektíve aj úprava črevnej mikroflóry (probiotikami) môže viesť k pozitívnym výsledkom. Zelená, napenená stolica poukazuje na problém s trávením laktózy, v tomto prípade môžu pomôcť kvapky s obsahom enzýmu laktáza. K zlepšeniu stavu môže prispieť aj rúrkovanie alebo cvičenie s bábätkom.

Do jedného roku života by bábätko malo spať na chrbte, na tvrdej podložke, aby sa predišlo syndrómu náhleho úmrtia dojčaťa, respektíve pri zabezpečení vhodných opatrení (monitor dychu) aj na brušku, avšak v prípade bábätiek trpiacich na dojčenskú koliku môže byť spánok na brušku oveľa účinnejší!

 

EKZÉM

 Pokožka mnohých bábätiek je suchá, miestami sa olupuje, v kožných záhyboch sčervená. Je to spôsobené kombináciou genetický faktorov a faktorov prostredia. Pokožka detí s ekzémom svrbí, aj keď nám to ešte nedokážu povedať! Dieťa je pre rodiča z nepochopiteľného dôvodu nepokojné, plačlivé, hoci príčina je nad slnko jasná. Dieťatko odporúčame kúpať v hypoalergénnych prípravkoch a jeho pokožku denne dvakrát premastiť, najmä pred spaním.

 

ZÁPAL HORNÝCH DÝCHACÍCH CIEST

 Bábätká dýchajú výlučne nosom a do veku približne dvoch mesiacov veľmi ťažko znášajú upchatý noštek. V prípade zápalov je preto mimoriadne dôležité časté odsávanie nošteka a aplikácia nosných kvapiek. V ranom veku sa postupne naučia dýchať aj ústami, avšak na kvalitu spánku aj vtedy vo veľkej miere vplýva priechodnosť nosa.  

OBŠTRUKTNÝ SYNDRÓM SPÁKOVÉHO APNOE (OSAS) 

 Tento syndróm sa vyskytuje u detí predškolského veku a je spôsobený zväčšením nosnej a podnebných mandlí, ktoré môžu spôsobiť v noci niekoľkosekundové apnoe. Typickým príznakom je chrápanie, spánok s otvorenými ústami a dýchanie ústami aj počas dňa. Riešením je vyšetrenie v spánkovom laboratóriu a v prípade potreby zásah odborníka ORL.  

PAVOR NOCTURNUS 

 Pri tomto stave sa dieťa strhne zo spánku, ale vzhľadom na to, že je veľmi unavené, nepreberie sa úplne, ale zo spánku plače, rozpráva alebo sa mrví. Príčinou môže byť prebytok podnetov počas dňa alebo prílišná únava, prípadne vybočenie z večernej spánkovej rutiny. Dieťa v tomto stave nie je možné zobudiť a ani sa to neodporúča. Zostaňte pri dieťatku, aby si neublížilo alebo nespadlo z postele, po takomto záchvate ho môžete pozakrývať, pomojkať. Do školského veku z tohto stavu deti obvykle vyrastú, ak by však záchvaty pravidelne pretrvávali, vyhľadajte odborníka.  

NOČNÉ MORY

Nočné mory sa objavujú v druhej polovici noci respektíve nadránom. Sú typické pre vekovú kategóriu 3-6 ročných detí, po uplynutí školského veku obvykle vymiznú. Nočná mora vyvolá u dieťaťa úzkosť, prebudí ho, dieťa si ju pamätá, plače a je nepokojné. Prevencia je podobná ako v prípade pavor nocturnus, odporúča sa o nočných morách s dieťaťom viesť rozhovor a pokúsiť sa rozptýliť strach vyvolaný nepríjemným snom.  

Okrem detských ochorení môže spánok ovplyvniť aj mnoho iných faktorov, ako sú napríklad pohybový vývoj alebo psychické procesy (separačná úzkosť, narodenie súrodenca, prebytok podnetov počas dňa atď.).

 

Dr. Tajti Zsanett

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená!

Tags: POKOJNÉ NOCI OČAMI PEDIATRA