ČO PRISPIEVA KU KVALITNÉMU SPÁNKU BÁBÄTIEK?

ČO PRISPIEVA KU KVALITNÉMU SPÁNKU BÁBÄTIEK?

- Kategórie: Klub snov

Väčšina rodičov, obzvlášť tých novopečených, ani len netuší, čo všetko má vplyv na pokojný nočný spánok bábätiek. Skúsme zodpovedať zopár otázok, ktoré sa premietnu nejednému rodičovi v hlave súvislosti so spánkom a uspávaním dieťatka!

 

KTORÁ POLOHA JE PRE BÁBÄTKO NAJVHODNEJŠIA?

Jedna z najdôležitejších otázok znie, ktorá poloha je pre bábätko najvhodnejšia: na brušku, na chrbte, na boku? Veľkým bubákom je samotné uloženie dieťatka. Keď leží na chrbte, môže si grgnúť a vdýchnuť žalúdočný obsah. Ak ho dáme na bruško, objavia sa obavy z náhlej smrti novorodenca. Ak ho uložíme na bok, bude mať plochú hlavičku alebo sa aj tak pretočí na chrbátik či bruško. Nie je jednoduché zorientovať sa v množstve informácií. Pozrime sa preto na jednotlivé spánkové pozície podrobnejšie!

SPÁNOK NA CHRBTE


Lekárske výskumy dokazujú, že existuje súvislosť medzi spánkovou polohou a náhlou smrťou batoliat (SIDS). Po zvážení všetkých okolností sa ukázalo, že spánok na chrbte predstavuje najnižšie riziko.

Najčastejším argumentom proti tejto spánkovej pozícii je, že keď si bábätko odgrgne, tak hrozí vdýchnutie obsahu žalúdka. Preto sa neodporúča u detičiek s refluxom. Ak však bábätko negrcká príliš, tak po odgrgnutí ho môžete pokojne položiť na chrbátik aj v prvom polroku života. Dobré je vtedy otočiť hlavičku na bok, ideálne raz na jednu, raz na druhú stranu.

 

SPÁNOK NA BOKU


Dobrým riešením je poloha na boku, vtedy odpadá problém s grckaním, obsah žalúdka jednoducho vytečie z pusinky. V tejto pozícii sa bábätko rýchlo dokáže skrútiť aj do polohy embrya, ktorá mu poskytuje pocit bezpečia. Prípadnej deformácii hlavičky viete predísť striedaním strán.
Ak máte obavy, že sa bábätko prevráti na bruško alebo je mimoriadne pohyblivé, môžete ho podoprieť skrúteným uterákom alebo dečkou.
Nevýhoda tejto pozície je v tom, že bedrové kĺby nie sú v optimálnej polohe, pretože hlavica kosti sa vysúva z puzdra kĺbu. Bábätkám so zdravými bedrovými kĺbmi však táto spánková poloha neškodí, pokiaľ sa strieda s inými pozíciami.

 

SPÁNOK NA BRUCHU


Pokladanie na bruško bolo veľmi dlho všeobecne akceptované, dokonca aj teraz sa používa v prípade predčasne narodených detí, ak to prístrojové vybavenie dovoľuje a majú k dispozícii monitor dychu. Výhodou tejto polohy je predovšetkým jej pozitívny účinok na vývoj bedrových kĺbov, ktoré sú vďaka pozícii nožičiek pritiahnutých vedľa tela v optimálnej polohe. Odporúča sa preto u bábätiek s dyspláziou bedrových kĺbov či tuhou panvou, s výnimkou bábätiek, ktoré majú ortézu. Pozícia na brušku je obľúbená aj u bábätiek s boľavým bruškom. 
 

Z praktického hľadiska je ideálne spánkové polohy striedať. Počas dňa je jednoduchšie a bezpečnejšie uložiť dieťatko na bruško, na nočný oddych je výhodnejšia pozícia na boku alebo na chrbte.

 

POUŽÍVAŤ PRI USPÁVANÍ ZAVINOVAČKU, HNIEZDO NA SPANIE ALEBO VANKÚŠ?

Zavinovačky sa používajú aj v súčasnosti, predovšetkým v nemocniciach, ale mnoho rodičov zavinuje v prvých týždňoch po pôrode dieťatko do perinky aj doma.


AKÉ SÚ VÝHODY ZAVINOVANIA?


– Dieťa je v zavinovačke pokojnejšie a dlhšie spí, pretože zavinutie ručičiek bráni náhlemu šklbnutiu a prebudeniu bábätka v dôsledku Moorovho reflexu.
– Zavinovačka udržiava dieťa v teple bez potreby prikrývky.
– Uchopenie dieťaťa, jeho držanie na rukách či vyňatie z postieľky je vďaka zavinovačke jednoduchšie.
– U predčasne narodených bábätiek poskytuje pevné zavinutie pocit bezpečia, pripomína vnútromaternicový priestor a v neposlednom rade pomáha pri termoregulácii nezrelého organizmu.

 

NA ČO DÁVAŤ POZOR PRI ZAVINOVANÍ?


– Používanie zavinovačiek sa odporúča do veku max. 2-2,5 mesiaca, teda kým by bábätko aj tak nespalo na brušku.
– V zavinovačke leží dieťatko na chrbte, nevie sa prevrátiť ani dvihnúť hlavičku.
– Dieťatko s teplotou alebo horúčkou sa nesmie zavinovať, nakoľko zavinovačka zvyšuje telesnú teplotu.

 

Výborné riešenie ponúka hniezdo na spanie, ktoré má vyvýšené okraje a poskytuje tak bábätku bezpečný priestor, ale zároveň ho neobmedzuje v pohybe, takže dieťatko v ňom môže hýbať rúčkami aj nôžkami. Aj do hniezda ukladajte dieťa na chrbát, pretože pri skĺznutí k okraju by len ťažko dvihlo hlávku a hrozilo by tak riziko úrazu.

 

POTREBUJÚ BÁBÄTKÁ VANKÚŠ?

Používanie vankúšikov sa do školského veku obvykle neodporúča. Ak predsa po ňom siahnete, voľte plochý vankúš, ktorý si udrží tvar a nie je plnený perím. 

Z rôznych príčin môžete siahnuť po vankúši aj pred dosiahnutím veku 6-8 rokov. Napríklad preto, že dieťa vidí, že aj rodičia majú vankúš, tak si ho žiada tiež. A všetko čo nájde, si dá pod hlavu. Vtedy je zodpovednejšie obdarovať ho vhodným vankúšikom. Pri výbere vankúša dbajte na to, aby vankúšik „nenalomil“ krk, ale podopieral aj hornú časť chrbta. Voľte preto radšej veľký a plochý vankúš, ktorý dieťa príliš nenadvihne.

Samozrejme iná je situácia v prípade dieťaťa s refluxom alebo v období prechladnutí a soplíkov. Vtedy je žiaduce mať hornú polovicu tela vyššie, čo môžete dosiahnuť nadvihnutím nôh postele (i keď vtedy sa môže stať, že sa dieťa zošmykne ku koncu postieľky). V takýchto prípadoch podopierajte chrbát dieťatka, nie jeho krk.

Veríme, že náš článok vám poskytol cenné rady a informácie, ktorých nasledovanie vám aspoň sčasti (ak nie vo významnej miere) zabezpečí pokojnejšie noci.

Tím SuperMamy:

Viniczai Dóra, zakladateľka,

Monspartné Szécsi Anikó, konduktorka pohybového rozvoja

Kontakty SuperMamy:

Telefon +36 20 7714366
E-mail: Info@szuperanyuka.hu
Webová stránka: www.szuperanyuka.hu
Facebook stánka: https://www.facebook.com/SzuperAnyuka/
Facebook skupina: https://www.facebook.com/groups/183696802073229/?ref=share

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená!